9/1/15

EMISSIÓ DELS SEMITONS


Justificació:
La música, a més de les 7 notes, utilitza també 5 semitons que corresponen a les tecles negres del piano.

El circuit:
Afegir els semitons implica el muntatge de 5 nous sensors capacitius i l’ús de 5 pins digitals més de la placa Arduino. Però el model que nosaltres utilitzem, l’Arduino UNO, només té 13 pins digitals i en aquest moment ja n’utilitzem 9 (8 pels sensors capacitius de les notes i 1 per l’altaveu). A més, els pins 0 i 1 han de quedar lliures per poder monitoritzar dades i carregar programes, per tant només queden 3 pins digitals disponibles.

Per solucionar aquest problema se’ns han acudit dues opcions: utilitzar una placa Arduino Mega que té 54 pins digitals però costa gairebé 50 €, o utilitzar dues plaques Arduino UNO que ja tenim. Per una evident qüestió econòmica hem escollit la segona opció.

Així doncs, hem fet un segon circuit pràcticament igual a l‘anterior, amb 5 sensors capacitius i un nou altaveu. D’aquesta manera, el so associat a les tecles “blanques” (els tons) surt per l’altaveu connectat a la primera placa, i el so associat a les tecles “negres” (els semitons) surt per l’altaveu connectat a la segona placa.
Foto del muntatge:

Com que hi ha massa cables i components a la protoboard utilitzada fins ara, hem decidit utilitzar shields per aclarir-nos. La shield utilitzada en aquest nou circuit és la shield bàsica educativa Arduino, que no permet utilitzar els pins digitals 9 a 13 per a sensors capacitius. En aquest cas això no és problema, ja que només necessitem 6 pins digitals. N’hem utilitzat els 4, 5, 6, 7 i 8 com a receptors dels sensors, a més del pin 2 com a emissor comú. L’altaveu l’hem connectat al pin 3, que està connectat al connector d’àudio amb mini jack que té aquesta shield.

El primer circuit l’hem tornat a muntar en una shield de prototipat estàndard perquè les dues plaques i la protoboard que habiem utilitzat fins ara no cabien dins la caixa. El circuit complet:

El Programa: 
És igual al que controla el funcionament de les tecles “blanques”.
En aquest cas només hi ha 5 sensors, els valors de les freqüències són els corresponents als semitons en la 4a octava, i els valors llindar, en haver menys sensors han canviat a 500.

Podeu descarregar el programa des d'aquí

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada